In clasa a 7-a veţi incepe studierea unei noi informatici, despre Aplicaţia Microsoft Word, Formatarea caracterelor,paragrafelor, paginilor etc. Veţi obtine competenţe ridicate in folosirea computerelor personale si sper ca informaţia de pe blogul acesta sa vă ajute in obtinerea acestor scopuri.

miercuri, 14 mai 2014

STILURI ŞI ŞABLOANE


Crearea unor documente cu un aspect plăcut şi uşor de citit presupune formatarea omogenă a fragmentelor de text care au aceeaşi destinaţie.Aplicaţia Microsoft Word oferă următoarelr facilităţi pentru crearea şi formatarea documentelor:

• Afişarea formatărilor de pararaf şi de caractere;
• Preluarea formatărilor;
• Formatarea cu stiluri;
• Crearea şi utilizarea şabloanelor.
   Formatările de paragraf şi de caractere pot fi afişate cu ajutorul comenzii Help,What’s 


This.După activarea acestei comenzi,cursorul îşi schimbă forma în   “          ?”
   Formatările unui fragment de text pot fi preluate şi aplicate altor fragmente cu ajutorul butonului Format Painter din bara de instrumente de formatare.La acţionarea acestui buton,aplicaţia memorează formatările fragmentuluide text în care se află punctul de inserare,iar cursorul îşi schimbă forma într-o pensulă.Cu această pensulă vopsim  textul care dorim să fie formatat exact la fel ca fragmentul iniţial.
Formatarea cu stiluri este cea mai indicată metodă pentru prelucrarea unor documente mari.
Deosebim:
stiluri de caractere
stiluri de paragraf.


  În aplicaţia Microsoft Word fiecărui stil i se atribuie un nume.Denumirea stilului aplicat fiecărui paragraf poate fi vizualizată în partea stîngă a ecranului în mod de afişare Normal View.Un stil de paragraf include atît proprietăţile paragrafului,cît şi proprietăţile caracterelor din componenţa acestuia.
În momentul creării unui document  nou ,aplicaţia Microsoft Word trebuie să cunoască formatările de pagină,formatările de paragraf şi formatările de caractere.Utilizatorul poate introduce aceste informaţii pentru fiecare document aparte.
   
Fiecare şablon are un nume  şi se păstrează într-un fişier cu extensia .dot.De obicei toate şabloanele disponibile sînt grupate în fişierul Templates.
La lansarea în execuţie sau la cţionarea butonului New din bara de instrumente standard,aplicaţia Microsoft Word creează un document nou,bazat pe şablonul Normal.
   La activarea comenzii File,New,aplicaţia afişează fereastra de dialog  New,care conţine pictogramele tuturor şabloanelor din dosarul Templates.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu