In clasa a 7-a veţi incepe studierea unei noi informatici, despre Aplicaţia Microsoft Word, Formatarea caracterelor,paragrafelor, paginilor etc. Veţi obtine competenţe ridicate in folosirea computerelor personale si sper ca informaţia de pe blogul acesta sa vă ajute in obtinerea acestor scopuri.

miercuri, 14 mai 2014

FORMATAREA PAGINILOR


În procesul tehnoredactării,aplicaţia Microsoft Word divizează documentul în pagini.Cînd o pagină este completă,aplicaţia trece în mod automat la o pagină nouă.Pentru a trece forţat la o pagină nouă,fără a completa pagina curentă,se utilizează delimitatorul de pagină.
Proprietăţile principale ale unei pagini sînt:

  •  dimensiunea fizică
  •  orientarea
  •  marginile
  • dimensiunile antetului şi subsolului
  • alinierea pe verticală a textului.
Elementele  de control ale ferestrei de dialog Page Setup au următoarea destinaţie:

  • Margins (margini) - stabilirea dimensiunii marginilor;
  • Paper Size (dimensiunea hîrtiei) - stabilirea dimensiunilor paginii fizice şi orientării acesteia;
  • Paper Source (sursa de hîrtie) - indicarea modului de încărcare a hîrtiei în imprimantă;
  • Layout (aşezarea în pagină) - alinierea pe verticală a textului în cadrul paginii.
    Accesul rapid la unele opţiuni din pagina Margins se realizează prin intermediul riglelor orizontală şi verticală.Partea albă a fiecărei rigle arată dimensiunile paginii logice,iar partea întunecată indică distanţa între marginea hîrtiei şi marginea textului.Modificarea  dimensiunii marginilor se efectuează "trăgînd" linia  ce desparte sectoarele albe şi întunecate ale riglei în direcţia dorită.
   Antetul şi subsolul sînt porţiuni de text ce apar în partea de sus de jos a fiecărui pagini din document.Antetele apar în partea de sus a paginii,deasupra textului de bază,iar subsolurile apar dedesubtul acestuia.Crearea antetelor şi subsolurilor se efectuează cu ajutorul comenzii View,Header and Footer,la activarea căreia pe ecran apare bara de instrumente.Această bară conţine o listă derulantă şi un set de butoane care permit inserarea automată în antet şi subsol a numelui de fişier,datei şi orei curente,numărului total de pagini din document.
   Fereastra de dialog permite inserarea delimitatorului de secţiune în diferite locuri ale documentului:la începutul unei pagini noi (Next page),pe pagina curentă în locul unde se aflăcursorul (Continuous),la începutul       unei pagini noi cu număr par (Even Page) sau impar (Odd Page).După inserarea delimitatorilor necesari,utilizatorul poate stabili formate de pagină pentru fiecare secţiune aparte.Paginile pot fi numerotate automat cu ajutorul comenzii Insert,Page Numbers.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu