In clasa a 7-a veţi incepe studierea unei noi informatici, despre Aplicaţia Microsoft Word, Formatarea caracterelor,paragrafelor, paginilor etc. Veţi obtine competenţe ridicate in folosirea computerelor personale si sper ca informaţia de pe blogul acesta sa vă ajute in obtinerea acestor scopuri.

miercuri, 14 mai 2014

FORMATAREA PARAGRAFELOR


Fiecare paragraf cuprinde un anumit subiect,iar trecerea de la un paragraf la altul marchează schimbarea subiectului.În aplicaţia Microsoft Word sfîrşitul unui paragraf se indică prin acţionarea tastei <Enter>.

Alinierea caracterizează modul în care sînt aranjate pe orizontală liniile unui paragraf : la stînga,la dreapta,pe centru sau la ambele margini.
Alinierea paragrafelor :


  • Left - fiecrae linie a paragrafului începe din acelaşi punct în partea stîngă şi se termină în diferite puncte în partea dreaptă,în funcţie de numărul de caractere din linia respectivă.
  • Center - fiecare linie va fi aşezată în poziţie centrală între marginile din stînga şi dreapta a paragrafului.Se foloseşte pentru titluri,formule şi fragmente scurte de texte.Nu  se recomandă să fie folosit pentru mesaje lungi.
  • Right - liniile încep în diferite puncte în partea stîngă şi se termină în acelaşi punct în partea dreaptă.Această aliniere se foloseşte pentru fragmentele scurte de text din partea stîngă a unor figuri.
  • Justified - fiecare linie este încadrată exact între marginile din stînga şi dreapta ale paragrafului.În caz de necesitate,programul introduce în mod automat cîteva spaţii suplimentare între cuvintele din fiecare linie.Paragraful aliniat la ambele margini este utilizat pentru a crea o imagine scrisoare sau clasică.

Spaţiul dintre liniile fiecărui paragraf este stabilit în mod automat în funcţie de dimensiunile caracterelor utilizate.Totuşi unele documente pot fi prelucrate mai uşor cînd există mai mult spaţiu.
   Spaţiul dinainte şi după paragraf este un spaţiu suplimentar care se adaugă înaintea primei şi respectiv,după ultima linie a paragrafului.Aceste spaţii permit cititorului să găsească mai uşor începutul fiecărui paragraf,facînd textul mai lizibil.Spaţiile suplimentare sînt recomandate pentru textele aliniate la stînga.
La activarea opţiunii Paragraf se afişează ferestra dedialog :





Setările făcute în această fereastră vor acţiona asupra paragrafelor selectate sau,în lipsa unei astfel de selecţii,asupra paragrafului în interiorul căruia se află punctul de inserare.Dacă punctul de inserare se află la începutul unui paragraf nou,setările din fereastra de dialog vor acţiona asupra textului care se introduce de la tastatură.Accesul rapid la opţiunile din fereastra de dialog Paragraf se realizează prin intermediul barei de instrumente de formatare şi riglei orizontale.








Această fereasră permite stabilirea unor efecte la nivel de paragraf : încadrarea paragrafelor în diverse tipuri de chenare ,umbrirea paragrafelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu