In clasa a 7-a veţi incepe studierea unei noi informatici, despre Aplicaţia Microsoft Word, Formatarea caracterelor,paragrafelor, paginilor etc. Veţi obtine competenţe ridicate in folosirea computerelor personale si sper ca informaţia de pe blogul acesta sa vă ajute in obtinerea acestor scopuri.

miercuri, 14 mai 2014

FORMATAREA CARACTERELOR


Tehnoredactarea  se realizează pe trei niveluri – pagină,paragraf,caracter- şi are drept scop  crearea unor texte lizibile.La nivelul de caracter,utilizatorul stabileşte sau modifică proprietăţile fiecărui caracter,separat sau în componenţa unei porţiuni de text.


În sistemul de operare Windows 95,fonturile se păstrează în fişiere cu extensia .ttf şi sînt utilizate de toate aplicaţiile în care se prelucrează texte. Fişierele respective se elaborează de pictori,programatori şi specialişti în domeniul tehnicii tiparului.Fiecare font are o denumire şieste protejat prin dreptul de autor.În prezent sînt cunoscute circa 1500 de fonturi.

Aplicaţia Microsoft Word foloseşte următoarele stiluri de afişare:



Regular(Normal) – caracterele sunt afişate exact aşa cum au fost concepute de creatorii fontului;
Italic(Înclinat) – caracterele sînt înclinate la 150;
Bold(Îngroşat) – grosimea liniilor care formează caracterele este mai mare;
Bold Italic (Îngroşat Înclinat) – se aplică concomitent stilurile Bold şi Italic.

   Dimensiunile caracterelor ,conform unor tradiţii tipografice,se măsoară în puncte,un punct fiind egal cu 0,351 mm.
Formatarea caracterelor se realizează prin intermediul meniului Format,opţiunea Font,la activarea căreia va apărea fereasta de dialog :




Setările făcute în această fereastră vor acţiona asupra porţiunii selectate de text sau,în lipsa unei astfel de selectări,asupra cuvîntului  în interiorul căruia se află punctul de inserare.Dacă punctul de inserare nu se află în interiorul nici unui cuvînt,setările din fereastra de dialog Font vor acţiona asupra textului care se introduce de la tastatură.
   Accesul rapid la unele opţiuni din fereastra de dialog Font se realizează prin intermediul barei de instrumente de formatare.Această bară conţine listele derulante Font,Font Size,Font color şi butoanele Bold,Italic,Undeline,Highlight.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu